School in Wynnewood, PA

Our goal was to transform a traditional plastic and metal playground into a natural playscape. We added green space, gardens, platforms and block building space, a gathering storytime area, and a mud kitchen. The staff reports that there is more child-initiated play, more cooperative play, more sustained dramatic play, and problem solving among the children. The children demonstrate a more focussed interest in the natural materials. The natural playspace supports science, literacy, engineering and math learning.

Explore the before and after photographs below.


North corner:

BEFORE

BEFORE

AFTER

AFTER

AFTER - Dramatic Play

AFTER – Dramatic Play


Northeast corner:

BEFORE

BEFORE

AFTER - Gathering Place

AFTER – Gathering Place


East corner:

BEFORE

BEFORE

AFTER - Mud Kitchen

AFTER – Mud Kitchen


West corner:

BEFORE

BEFORE

AFTER

AFTER


AFTER - Playing in the Garden

AFTER

School: West (After)

AFTER


South corner:

BEFORE

BEFORE

AFTER - Platform

AFTER – Platform


AFTER - Block Area

AFTER – Block Area


Southwest corner:

BEFORE

BEFORE

AFTER

AFTER


More Garden Space:

AFTER - Watering the Bale Garden

Straw Bale Garden

AFTER - Bale Garden

Straw Bale Crop

Stray Bale Garden

Straw Bale Yield